Chickenbone John (UK)

Chickenbone John Solo. Traditional blues.
Chickenbone John: zang, gitaar, cigar box gitaar, stomp-box.

Chickenbone John is een muzikant, gitaarbouwer en leraar. Zijn specialiteit is de 3-snarige “sigarendoos gitaar” en hij staat bekend als de peetvader van de cigarbox giutar.
Hij speelt al gitaar sinds zijn tienerjaren en bouwde zijn eerste gitaar in de houtwerkplaats op school. Zo kwam speelde hij in verschillende bands, nam een plaat op (trad op in de John Peel show op de BBC) en deelde het podium met muzikanten zoals Dexy’s Midnight Runners, The Beat en UB40.

Hij keerde de wereld van conventionele, dure en commercieel beschikbare gitaren de rug toe, het was voor John een natuurlijke ontwikkeling om nog dieper te graven. Hij hoorde verhalen over Lightnin’ Hopkins die zijn eerste gitaren bouwde van een bezemsteel, een sigarendoosje en wat draad.
Na goede overwegingen en meer research gedaan te hebben, bleek het niet meer dan logisch te zijn dan over te stappen op 3 snaren die hij met slide bespeelt. Zodoende bouwde Chickenbone John zijn eerste cigar box gitaar en tot zijn grote vreugde was die ook nog prima te bespelen. Sindsdien leerde hij al meer dan 1000 mensen van alle leeftijden hoe ze een 3-snarige cigar box gitaar moeten bouwen en bespelen.

Hij geeft toe dat het schrijven van liedjes niet echt zijn ding is, John haalt zijn muzikale inspiratie uit diverse bronnen zoals John Lee Hooker, Lightnin’ Hopkins en Robert Belfour. Wees echter niet verrast als je ook nummers van Tom Waits en Warren Zevon in zijn set hoort.

Hij leerde slide gitaar spelen met enkele van de beste moderne gitaristen zaols Catfish Keith, Steve James en Michael Messer en put veel vreugde om deze vaardigheden door te geven aan een nieuwe generatie gitaristen.

ChickenBone John website

youtube

Traditional Blues